Coton de Tulear

Kotončki so znani predvsem po njihovi bombažni mehki dlaki ter zanimivi zgodovini, saj so kraljevi psi iz Madagaskarja. Po izročilu so bili hišni ljubljenčki visokih plemičev na tem afriškem otoku. Živahni, a prijazni kužki imajo bombažno dlako, zaradi katere so dobili tudi ime – Coton v francoščini pomeni bombaž. Končnica njihovega imena De Tulear pa pomeni iz Tulearja, ki je mesto na Madagaskarju, danes imenovano Toliara.

 

Hrana

Hranite ga s kvalitetno pasjo hrano, ki bo imela vse hranilne snovi, ki jih pasma potrebuje in je primerna starosti kužka. 

 

Psi radi jedo, zato pazite na pretirano uživanje hrane in raven teže vašega psa. Priporočamo, da jih za ohranjanje primerne teže in v izogib problemom s črevesjem hranite samo z briketi.

 

Priboljški so lahko pomembna pomoč pri vzgoji psa, vendar se je treba zavedati, da to ni hrana. Hrane jim ne dajajte iz mize, da se ne navadijo prositi, zlasti pa se izogibajte kuhanim kostem in živilom z visoko vsebnostjo maščob. Raziščite, katera človeška hrana je generalno varna za pse in katera ne. V vsakem primeru pa naj prehranjevanje temelji na briketih.

Nega

Nega mladička je lahka in enostavna. V času pred odraslostjo ga redno negujte in poskrbite, da bo povezoval negovalni čas s pozitivnostjo.

 

Pazite, da med česanjem z glavnikom in krtačo nežno dosežete kožo da preprečite vozlanje dlake. Česanje kužka bo prijetna sprostitev za oba, zato to počnite pogosto.

 

Tedensko preverite ušesa in odstranite odvečne dlake, vosek ali druge ostanke, ko na primer pridete iz sprehoda.

Otroci in drugi hišni ljubljenčki

Pasma Coton de Tulear se odlično razume z otroki. So zabavni in energični, zato se radi igrajo z vsakim.

 

Otroke naučite, kako se približati psu in kako ga božati, ter vedno nadzirajte interakcijo med psom in majhnimi otroki, da preprečite vlečenje za ušesa ali rep.

 

Naučite svojega otroka, naj se nikoli ne približa psu medtem ko spi ali se prehranjuje, ali mu celo poskuša jemati hrano. Psi imajo radi mir, ko ga potrebujejo.

 

Kotončki imajo zelo radi družbo in ljudi, prav tako pa se dobro razumejo z drugimi psi in živalmi.

Glavne značilnosti in zanimivosti

Imate še kakšno vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo. Kontaktirajte nas preko telefona ali elektronske pošte.