Genski testi pokazali, da je naš Sunny negativen za CRM2 in BNAt

Prejeli smo rezultate genskih testov za CRM2 in BNAt pri našem Sunnyju.

Z veseljem sporočamo, da je Sunny pri obeh testih negativen, in prav tako ni prenašalec genov, ki povzročajo CRM2 in BNAt!

Poleg velikega povdarka, ki ga dajemo na primerno socialzacijo naših mladickov, brezhibno opremljenega življenskega prostora z velikim travnikom za tekanje, in najkvalitetneše hrane, so genski testi še dodaten način, kako skrbimo za najboljše počutje ter vrhunsko kvaliteto naših mladičev.

Kaj sta BNAt in CRM2?

Bombažki so eni od najbolj prijaznih in ljubkih pasem. Prinašajo nam neizmerno zadovoljstvo in veselje, a pri tem ne smemo pozabiti, da so tudi te ljubke bele kepice žive, in so tako kot vsa ostala živa bitja podvrženi določenim slabostim.

BNAt - Bandera’s Neonatal Ataxia - je gensko prenosljivi nevrološki simptom pomanjkanja koordinacije ob premikanju pri psih, ki se začne že ob rojstvu. Čeprav so psi z BNAt psihološko in karakterno zdravi, se ne bodo nikoli naučili hoditi, kar se po navadi opazi že ob starosti do 5 tednov. Testi so potrdili, da je naš Sunny negativen in prav tako ni prenašalec gena, ki povzroča BNAt.

CRM2 - Canine Multifocal Retinopathy type 2 – je gensko prenosljiva bolezen, ki pri psih prepreči razvoj pigmentnega epitelija v očesni mrežnici, kar za psa pomeni postopno slabšanje vida ali celo popolno slepoto. Testi so potrdili, da je naš Sunny tudi za CRM2 negativen in prav tako ni prenašalec tega gena.